Artykuł pochodzi ze strony: www.piwzawiercie.av1.pl
Adres artykułu: www.piwzawiercie.av1.pl/artykuly/100
Prowadzone są centralne rejestry:
ZESPÓŁ DO SPRAW BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI, PASZ ORAZ UBOCZNYCH PRODUKTÓW ZWIERZĘCYCH
Nadzorowane rejestry:
1. Lista zakładów zatwierdzonych zgodnie z Rozporządzeniem (WE) Nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego.
2. Wykaz podmiotów prowadzących działalność marginalną, lokalną i ograniczoną (MLO) zgodnie z rozporządzeniem MRiRW z dnia 8 czerwca 2010r. w sprawie szczegółowych warunków uznania działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej (Dz.U. 2010 Nr 113, poz. 753)
3. Lista podmiotów zakwalifikowanych do sprzedaży bezpośredniej zgodnie z rozporządzeniem MRiRW z dnia 29 grudnia 2006r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej.
4. Lista podmiotów zarejestrowanych zgodnie z Rozporządzeniem (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych.
5. Lista zakładów sektora utylizacyjnego.
6. Rejestr Podmiotów Paszowych.
ZESPÓŁ DO SPRAW ZDROWIA I OCHRONY ZWIERZĄT
Prowadzi następujące rejestry i ewidencje:
1. rejestr przewoźników.
2. rejestr podmiotów nadzorowanych.
3. wykaz zatwierdzonych pośredników i zarejestrowanych pomieszczeń wykorzystywanych przez pośredników w ich działalności ( Dyrektywy 64/432/EWG i 91/68/EWG).
4. Rejestr ferm drobiu.